Home / Projects / Nursing home in Saint Rome

Nursing home in Saint Rome

Previous
Next

mission new construction – competition
client Saint Rome nursing home
project manager Spirale, CoCo architecture, Beige&Puychaffray, BERTI, Cabrol Betouille, Inddigo, Freddy Charrier
date 2010
footprint 7422m²
price 10,9€ excl. taxes
location Carsac-Aillac (24)

The competition concerns the construction of a 106 patient nursing home (with the possibility for 38 more) on the Saint Rome site at Carsac-Aillac. In addition to the bedrooms and treatment rooms, the programme includes a series of communal spaces such as abistro, hair salon, place of worship, and shop. The site is a large gently sloping field overlooking the Dordogne valley, giving a quality of life for its future pensioners.

The aim of the project is to consolidate the functions around a central communal space, at the heart of the building, then rely on the topography of the site to open up these spaces to the outside. The nursing home has two levels, the ground floor and garden level. The terraced gardens establish a transition between the difference levels of the exterior and the typography of the terrain. They are composed of a network of local stone, hosting a series ofaccessiblespaces with views of the hillsides beyond.

The roof of the central building has been covered with a large slab of vegetation, integrated into the landscape; this cover brings together all the elements of the project. The communal spaces and services have been placed in various volumes around the central square. The bedrooms have either direct access to the common spaces or to the garden, depending on their level. All the bedrooms are protected from the sun by a timber lattice detached from the facade. This creates a shaded space between the building and the exterior. These sunshades reduce overheating and permit inhabitants to open their windows and ventilate while remaining in the shade. The group of treatment rooms and communal areas open up to the exterior through a series of patios. Large glazed walls offer a privileged view over the prolonged landscape. A shaded terrace enlarges the building and is organised in relation to the park, orchards and gardens.