Home / Projects / Narcisses and Stadium school

Narcisses and Stadium school

Previous
Next

mission reconstruction/extension – competition
client Community of Onet le Chateau
project manager CoCo architecture (agent to client), Pierre Enjalbal architecte, Sigma acoustique, Terrell, IB2M, Jerome Russery
date 2012
footprint 2100m²
price 3,5M€ excl. taxes
location Onet le Chateau (12)

This competition involves the extension of the Narcisses kindergarten in preparation for the integration of a local primary school onto the same site.

The complexity of the project is mainly in the relationship between the existing and new programmes on site. It is a site which is already constrained by the presence of a canteen, crèche and public sports ground, all to be conserved. The project is in a built-up environment, surrounded by residential areas as well as many other of town’s facilities and services. The programme has therefore two challenges on a urban scale: to offer sufficient legibility for local residents with easy movement across and around the site and to assure the security of children by making the school an enclosed space in which access is controlled. The new building encloses the site, defining the urban block, with an ability to open and close itself off as needed.

The new building sits up against the south boundary of the site creating a large inner courtyard in the centre. As part of the new wall which encircles the school, the building generates a new reading of the school as a whole, while responding to issues of security and access. To facilitate the interactions between the different actors in school life (administration, teachers, parents, and children), the internal organisation is laid out on two levels: at ground level all the administration offices and associated facilities are located, with the classrooms on the first floor.

This division allows easy access to all services, afterschool care, principal’s office, staff room, meeting rooms and music rooms, connected by a single hallway. This regrouping of the teaching facilities creates an intimacy between activities improving interactions. The internal garden is used to bring in light to the heart of the building. This garden space could equally be used as a teaching space or become an outdoor workshop.