Home / Projects / Departmental home of solidarity and integration MDSI

Departmental home of solidarity and integration MDSI

Previous
Next

mission new construction – competition
client General Council of Gironde
project manager CoCo Architecture, Matthieu de Boussac, Inddigo, OTCE, VIAM, Kaplan, A.F.Labrunie
date 2010
footprint 1388m²
price 3,4M€ excl. taxes
location Ambarès et Lagrave (33)

The General Council of Gironde wishes to develop a new model of public building, the departmental home of solidarity and integration. The programme of this project would be reproduced across the whole department. The aim of these new structures is to improve treatment conditions within the community, and encourage interaction between various medical professionals by placing them within the same building.

The MDSI comprises ofa medical-educational centre, public health office, regional initiatives and social development programme as well as a series of common areas necessary for their operation. The project’s objectives are functional; however, as a public building, there are many environmental demands.

The MDSI is a simple and compact volume, made up of five masses reminiscent of the surrounding houses, encompassed in one envelope. The five bands, which correspond to the elements of the programme, are separated by alleyways. These openings bring natural light into the heart of the building, ventilate and retain the urban porosity across the site. The offices are located at the front, benefiting from natural light and a view out to the exterior, while the shared facilities take place in the centre, fostering communication between staff. The condensed project is constructed out of concrete, with pre-fabricated walls insulated from the outside. This mode of construction has the advantage of the inertia of the concrete, used as a continuous envelope, limits any thermal bridging, and an provides an excellent water barrier.

The exterior is treated like an town square, offering a space of quality within the neighbourhood. The configuration of the project allows for future development of the building, it provides large supplementary areas as required by the client.