Home / Projects / Alzheimer nursing home

Alzheimer nursing home

Previous
Next

mission new construction – competition
client Lanmary district hospital
project manager Spirale, CoCo architecture, Beige&Puychaffray, BERTI, Defretin
date 2009
footprint 3000m²
price 3.9M€ excl. tax
location Antonne (24)

The Lanmary central hospital, in Dordogne, initiated a project to design a specialised nursing home for 56 patients with Alzheimer’s or similar diseases. The project also accommodates 5 temporary patients.

Rather than create an institution of care, this nursing home is thought of as a place of community. This intention is translated on site through a multiplication of volumes. The units are organised in strips, coupled to create patios. The buildings are at a scale of individual houses, allowing a village typology to be found throughout the site as a whole, generating an image of reassurance and security.

The project uses the scale of its buildings to create the perception that this institution is a place of life rather than a treatment centre, explored further through the choice of recognisable forms and use of local materials.

As a contemporary interpretation of local roofing techniques, each space is covered by a roof of two sided tiles. Below the roofs, rendered masonry walls shelter the bedrooms and spaces of care, whereas the places of communal life are entirely glazed. This principle is used to create interior spaces, covered exterior spaces and open terraces.

The second objective of this nursing home has been to provide residents with accessible gardens, which enable them to safely enjoy their living environment. The project’s configuration creates free space for the gardens in the centre of the institution. The design of these spaces has the advantage of offering landscaped outdoor areas, defined by the construction itself. This allows residents to enjoy a garden in total security, without leaving the institution, and remaining under the supervision of the nursing home’s staff. These green breaks also allow for natural light throughout the buildings’ spaces.