Home / Projects / 109 homes

109 homes

Previous
Next

mission new construction – competition
client Horizon Habitat
project manager Bernard Buhler, Numéro 5, CoCo architecture , Sechaud, Elithis, Piétrowski, Atelier du Sablier
date 2006
footprint 4700m²
price 7M€ HT
location Coulounieix-Chamier (24)

The competition concerns the urban layout and conception of 109 government funded rented apartments at the periphery of Coulounieix-Chamier. This programme is located in three buildings, 48 shared accommodation apartments, 48 individual adjoining houses and 13 town houses.

The project runs along the length of the site, with the public space to the west and the private housing to the east. From public to private, the project explores the various transitions and sequences through the site and the degree of intimacy that each space requires. It aims to provide both open, dynamic public spaces, as well as places of true solitude and serenity within each individual house.

A large paved and green square sits at the western boundary of the site, as an intermediary to the busy intersection and the project. Providing a sense of structure and a landmark to the site, the shared housing block is located in this square. It opens directly on to a pedestrian only area offering quality outdoor space and a high level of security. Built from slender metal structure, each apartment has a large balcony. The building’s circular form generates wide angles of view over the site while preserving the intimacy of each accommodation.

The architectural aesthetic of the individual housing blocks are based the archetype of an independent home. The roof is treated as a fifth façade, creating a sense of unity and a contemporary feel to the buildings. The variation in shades of colour and in forms between Perigourdian and Provencal styles generates individually within a sense of collective identity. The shades of green create a strong identity across the site and blend the building fabric in with the landscaped areas.

Exterior green spaces are placed around the site connecting public spaces with the various housing typologies. The aim of this project is to avoid a repetitive sprawl of buildings without events, an isolated sub-division. With this in mind, thought has been given to the interaction between pedestrians and vehicles, areas of respite, division of space, plot shape and size, changes in scale and balance between built and green spaces, envisaging the site as a slice of city life.